Två TT-fotografer nomineras till Årets bild

Vi kan stolt berätta att två av våra fotografer har blivit nominerade till Årets bild 2018/19! Vi säger stort grattis till Anders Wiklund och Henrik Montgomery.
TT Nyhetsbyråns fotografer har varit nominerade i tävlingen ett antal gånger tidigare, i många olika kategorier. Det prestigefyllda huvudpriset, Årets bild, tog Henrik hem 2010 med en bild från klimattoppmötet i Köpenhamn.

Anders Wiklund och Henrik Montgomery. Foto: Malin Jansson/TT

Vi ställer några snabba frågor till Anders och Henrik.

Anders, stort grattis till nomineringen! Är det första gången du är nominerad? 
– Tack så mycket. Jag har varit nominerade några gånger tidigare, men det var ett antal år sen nu.

Har du någon gissning vilken bild du är nominerad med?
– Har faktiskt ingen aning. Jag skickade in knappt 10 bilder till tävlingen på lite olika ämnen. Men ska man våga sig på en vild gissning kanske bilden på talmannen Andreas Norlén kan ha tilltalat Åretsbildjuryn. Bilden på en till synes trött och uppgiven talman tycker jag ganska väl symboliserar den utdragna regeringsprocessen och det ändlösa antal presskonferenser som hölls under hösten i riksdagshuset.

Får man hjälp att välja ut bilder när man skickar in till tävlingar?
– Urvalet gör man själv, sen kan man ju alltid diskutera med sina fotografkollegor. Det är nog väldigt personligt.

Har du fotograferat något denna veckan utöver det vanliga?
– Guldbaggegalan, ishockey och en ny dödsskjutning i förorten. En ganska vanlig mix av uppdrag på en nyhetsbyrå som TT.

Nedan tre av bilderna som Anders har skickat in till tävlingen.

Stockholm 20180525. En man försöker få svalka vid fontänen i Tessinparken i Stockholm i det varma majvädret. Hela Sverige fick en varm och solig sommar 2018. I större delen av Götaland och Svealand var det den varmaste sommaren som uppmätts. Det var även en av de tio soligaste somrarna som registrerats. Foto: Anders Wiklund/TT
Stockholm 20181219. Riksdagens talman Andreas Norlén (M) håller ännu en pressträff i riksdagens presscenter om den komplicerade och utdragna regeringsbildningen. Foto: Anders Wiklund/TT
Pyeongchang 20180210. Federica Sanfilippo (ITA) kämpar sig fram i spåret under de mycket kraftiga vindarna som rådde under damernas sprinttävling Alpensia Biathlon Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Anders Wiklund/TT

Henrik, stort grattis till nomineringen! Du har ju vunnit tidigare, har du en känsla för vilken bild som är nominerad i år?
– Tack! Jag hoppas och tror det är en serie bilder av partiledarna när de fikar hos talmannen under den första talmansrundan efter valet. Det känns så svenskt att i ett svårt parlamentariskt läge börja med att sätta sig ner och prata över en kopp kaffe.

Får man hjälp att välja ut bilder när man skickar in till tävlingar?
– Jag väljer själv av de bilder som har arkiverats i TT:s bildarkiv under året. Sen diskuterar jag med en vän som också är fotograf om vilka bilder som är bra och som passar ihop. Det är svårt att göra urvalet ensam eftersom intrycken från fotograferingsögonblicket ibland gör att jag upplever bilden bättre än vad den egentligen är.

Du vann senast 2010, både i kategorin Årets nyhetsbild och det övergripande priset Årets bild. Bilden togs i samband med den extra workshop som världens mäktigaste ledare hade vid klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn 2009 (läs om bilden på svt.se).
– Ja det är snart tio år sedan jag tog den men jag minns fortfarande känslan av att ha tagit en riktigt bra bild, i taxin hem över Öresundsbron kl 03 på natten. Bilden lever vidare och blir aktuell inför varje nytt klimattoppmöte. Jag tror det beror på att den ger en känsla av svårigheterna att få till internationella överenskommelser.

Har du fotograferat något denna veckan utöver det vanliga?
– Nej men jag väntar på att statsministern ska börja resa på statsbesök igen nu när den nya regeringen är på plats.

Nedan tre av bilderna som Henrik har skickat in till tävlingen

Fika är den svenska modellen. Talman Andreas Norlén inleder sitt arbete med att hitta en statsministerkandidat efter höstens jämna riksdagsval genom att fika med alla partiledare på sitt tjänsterum. Det blir den första av flera talmansrundor. I partiernas storleksordning träffar han partiledarna. På bilden Ebba Busch Thor (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT
Regeringsbildandet. Efter det jämna riksdagsvalet 2018 var situationen oklar inför vem som skulle bilda regering. Allt eftersom månaderna gick blev situationen allt mer rörig och vid nyår hade ännu ingen statsminister valts. En av huvudpersonerna under hösten har varit Stefan Löfven (S) som här får en klapp på axeln av Ardalan Shekarabi (S), i trapphallen i Gamla Riksdagshuset under Riksdagens öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenska Akademien. Krisen för Akademien startade när en av ledamöternas make anklagades, och senare dömdes, för sexuella övergrepp. Flera ledamöter tog time-out och några slutade efter att kungen ändrat i stadgarna och gjort det möjligt. Några av det kvarvarande ledamöterna Horace Engdahl, Sture Allén, Per Wästberg, Bo Ralph och Tomas Riad samlas i akademiens sammanträdesrum innan de går in till den årliga högtidssammankomsten i Börssalen för att välja in tre nya ledamöter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem som har vunnit i vilken kategori med vilken bild får vi reda på vid prisutdelningen den 16 mars på Jönköpings läns museum.Här kan ni se vilka andra fotografer som nominerats.


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …