
Vid 15-tiden den 11 september 2001 härskade vardagen på nyhetsbyrån TT i Stockholm. Mats Johansson och Agneta Styrman höll som bäst på att sammanställa dagens Löpsedel med de viktigaste nyhetstexterna från TT.
– Håll Löpet Mats, ropar Agneta plötsligt, det händer något i New York!
Agneta Styrman hade just upptäckt en rad på sin datorskärm som fick henne att reagera och det som hände sedan är världshistoria: Terrorattackerna mot USA för 20 år sedan.

Texten på Agneta Styrmans datorskärm kom till TT från den internationella nyhetsbyrån AFP och nådde i en svensk version de svenska nyhetsredaktionerna bara 11 minuter efter att American Airlines Flight 11 från Boston hade flugit in i World Trade Centers norra torn på södra Manhattan i New York. Trots sin mångåriga erfarenhet som vakthavande på utrikesredaktionen kunde Agneta Styrman inte ana att telegrammet hon just skickat ut skulle bli början på en händelse som kom att skaka en hel värld:
New York (TT-AFP)
Ett flygplan kraschade på tisdagen mot World Trade Center i New York.
Övergripande nyhetschef Mats Johansson anade dramatiken i telegrammet och kände att det han dittills hade skrivit in på Löpsedeln sannolikt skulle komma att ersättas av något större.

Agneta Styrman fortsatte att översätta och skicka ut inkommande nyhetstelegram från New York medan hennes kollega Henrik Samuelsson satte på kabelkanalen CNN på tv-apparaten som hängde i taket ovanför redaktionen och kunde i direktsändning se nästa skede.
– Det kommer ett till!
– Hur vet du att det inte är samma? ropade Styrman tillbaka.
– Jag ser det ju, svarar Samuelsson.
Börjar förstå vidden
Nu förstår Mats Johansson och alla andra runt nyhetsdeskarna att det de ser på CNN:s bilder och läser på byråerna i form av nyhetsflashar är något ohyggligt och inte minst det otänkbara slutet på Agneta Styrmans tredje telegram skakar om:
Flera källor uppgav att det var två flygplan som träffade skyskraporna. Det tycks ha skett med avsikt.
Agneta Styrman hade för något år sedan besökt just World Trade Center och tjusats av utsikten från ett av tornen.
– Allteftersom jag skrev förstod jag vad det kunde betyda om fulltankade passagerarplan medvetet störtats in i de där byggnaderna som jag ju visste rymde tusentals arbetsplatser.
Medan Agneta Styrman och hennes kollegor runt utrikesdesken pumpade ut nyhetstelegram strök den övergripande nyhetschefen Mats Johansson allt från Löpsedeln och såg till att arbetsuppgifterna fördelades på redaktionen.
Journalister som arbetat på TT brukar säga att byrån aldrig fungerar så bra som vid stora nyhetshändelser. Snabbt och ofta spontant fördelas arbetsuppgifterna mellan reportrar, deskansvariga och chefer: jag fokuserar på att ge ut allt som kommer in efterhand, någon måste få tag på korren på plats, jag ringer XX för en kommentar, du skriver en bakgrund, du skriver en första sammanfattning, jag ringer in fler reportrar osv. osv.
Från de utländska nyhetsbyråerna forsar nu uppgifter in om vad som händer i New York. Agneta Styrman och hennes kollegor på utrikesredaktionen skriver korta dramatiska telegram så fort de någonsin hinner. Inrikesredaktionen tar fram svenska ögonvittnen och kommentarer.
Dramatiken tilltar
TT har fått upp farten och nu nås kunderna av en strid ström nyhetstelegram om hur katastrofen utvecklar sig i New York och hur det amerikanska samhället och den politiska ledningen reagerar. Snart kommer uppgifter om ett tredje plan flugit in i försvarshögkvarteret Pentagon och slagit hål i byggnadens ena sida när det exploderar. Dramatiken tilltar i styrka. Någon viskar i president Bush öra: USA is under attack.
Utrikesredaktionens förmåga att rätt värdera alla uppgifter som forsar fram i radio, tv och på byråerna ställs nu på sin spets. Rykten och obekräftade uppgifter som ohämmat strömmar ur amerikanska och europeiska medier sorteras bort av erfarna TT-journalister som vet att nyheter ofta handlar om att välja rätt. TT:s nyhetsförmedling har inte för inte en mycket hög trovärdighet.
”Jag måste ringa Stockholm”
TT:s New York-korrespondent Grim Berglund går inte att nå, sannolikt på grund av att mobiltäckningen på Manhattan, där han bor, är alltför dålig och att systemen kollapsar.
När det första planet rammar det norra tornet i World Trade Center har Grim just lämnat sin son Drake i skolan på Riverside Drive några 10-tal kvarter norrut vid East River. På vägen ut mötte han vaktmästaren som brukade hälsa glatt med ett “Good morning, Mr Berglund”.
– Men den här dagen stod han bara tyst, tittade uppåt och pekade. Jag följde hans blick och såg att det rök från det ena tornet. Jag går hemåt för att avlösa hustrun och ta hand om 4-åringen så att hon kan gå till jobbet.
På vägen hör han mullret från ett flygplan som flyger in ovanligt lågt över staden, på väg mot centrum. En nyfiken pilot som vill kolla vad det är som pågår? Strax efter ser han planet flyga in i det andra tornet och därefter en kraftig explosion.
Allt stannade upp. Hela staden frös. Folk blev stående och stirrade uppåt. Det vanliga New York-bruset tystnade och efter en stund hördes bara sirener, sirener, sirener.
– Vad är det som händer? Jag måste hem. Jag måste ringa Stockholm.
En timme och 40 minuter senare var familjen samlad.
– Vi visste ju inte vad som hände så vi reagerade med ryggraden. Sprang och köpte vatten, stängde alla fönster och ventiler. Mobiltäckningen i New York var på den här tiden helt värdelös och det gick till att börja med inte heller att ringa med landlinan. Tänk dig själv, vilken mardröm. Du vet inte vad som händer, men du är mitt i det.
Grim var inte ensam om att ha problem med att kunna rapportera. Samtidigt som nyheten om terrorattackerna kablades ut över världen fick de flesta stora nyhetssajterna tekniska problem. El- och telefonnätet på södra Manhattan bröt samman. Tele- och datatrafiken mellan Sverige och USA hamnade nära bristningsgränsen. Telia tvingades ta bort samtal för att hindra systemet från att kollapsa.
Hur tänkte Grim? Vilket var viktigast? Familjen eller jobbet först. Han var ju korrespondent och på plats?
– Familjen så klart. Vi visste ju inte hur farligt det var därute. Vad hade planen ombord? Smutsig atombomb? Var luften, vattnet förgiftat?
Efter några timmar fick Grim Berglund igenom ett samtal till TT i Stockholm och kunde lämna en första ögonvittnesrapport:
”… TT:s New York-korrespondent Grim Berglund rapporterade om en stad förlamad av skräck. Han hade just lämnat sin son i skolan, när han hörde ett jumbojetplan flyga ovanligt lågt över staden, på väg mot centrum. Sekunderna därefter hördes explosionen. Så började storstaden vibrera av utryckningsfordon. All annan trafik stannade upp. Nära World Trade Center låg röken tung. Stundtals var det svårt att andas.”
Linjen hölls öppen de kommande 24 timmarna. Grim sprang ut, tog till sig vad han såg, pratade med folk, rusade hem, lämnade text och gjorde radioinslag. Sedan ut igen och så hem igen. Han sov när han hann och kunde. Det tog veckor innan han fick åtta timmars sammanhängande sömn.
Upplevelserna i New York den 11 september 2001 blev en tung belastning för familjen Berglund som efter något år lämnade staden och USA. Sonen Drake som fick hela sitt 9-åriga liv på nedre Manhattan rivet i stycken av två kapade flygplan har dock återvänt till USA och arbetar numera i – flygindustrin.
11 september-attackerna (eller nine-eleven, 9/11 på engelska) var en i detalj planerad och mycket samordnad terrorattack mot USA:s finansiella och militära centrum i New York och Virginia i september 2001.

Nästan 3 000 människor dödades och dubbelt så många skadades när fyra passagerarplan kapades av flera grupperingar al-Qaida-terrorister: Två av flygplanen störtades mot de välkända och skyhöga tvillingtornen i World Trade Center på södra Manhattan i New York som snabbt rasade samman. Det tredje flögs in och exploderade mot ena sidan på USA:s militära högkvarter Pentagon i Virginia utanför Washington medan det fjärde missade sitt mål och störtade på en åker i Pennsylvania sedan passagerarna övermannat kaparna. Ingen ombord på något av flygplanen överlevde.
15 av de 19 kaparna härstammade från Saudiarabien. Ledaren var egyptiern Mohammad Atta, som flög det första planet in i World Trade Center.
Attentaten iscensattes av terrorgruppen al-Qaida under ledning av saudiern och rikemanssonen Usama bin Ladin som tio år efter terrordåden dödades av amerikanska specialstyrkor i sitt gömställe i Pakistan.
Attackerna mot WTC och Pentagon anses vara världshistoriens värsta terrorattentat och förutom tusentals döda åstadkoms materiella skador för miljardbelopp. Terrordåden blev också startpunkten för USA:s längsta krig, det i Afghanistan, som avslutades just inför 20-årsdagen av 11 september.
Anders Rhodiner
Källor:
Telefonintervjuer gjorda 2021 med Mats Johansson, TT:s dåvarande övergripande nyhetschef, sedermera redaktionschef i många år och numera pensionär, liksom med Agneta Styrman som 2001 arbetade som vakthavande på utrikesredaktionens nyhetsdesk och som numera arbetar för Utrikespolitiska Institutet samt Grim Berglund som 2001 var TT:s korrespondent i New York och som 2021 arbetar som deskreporter på TT:s utrikesredaktion i Stockholm samt TT:s nyhetsarkiv.


