Så jobbar du effektivt med bildhantering

Du som arbetar med press, marknadsföring eller andra delar inom kommunikation där ett stort antal bilder hanteras vet hur det är: processen från att en bild tas till dess att den publiceras är ofta långsam och onödigt krånglig. Så behöver det lyckligtvis inte vara

Foto: Shutterstock/TT


Ha alla bilder på samma ställe

Att samla allt bildmaterial på en och samma plattform kan låta som en självklarhet för att få till effektiva arbetsprocesser, men faktum är att hanteringen av bilder är en återkommande utmaning för många medelstora och stora företag i Sverige. Den ena fotografen arbetar på sitt sätt, den andra på ett helt annat, avdelning x har vant sig vid system 1 medan avdelning y föredrar system 2, och så vidare. Detta innebär inte sällan att en och samma bild behöver gå genom flera olika system innan den publiceras, eller att du som redaktör rent av behöver leta i flera separata bildbanker för att ens hitta bilden.

Lösningen är till synes enkel men väl värd att lyfta fram: samla alla bilder på samma ställe. Att ha ett enda system i stället för flera där företagets bilder laddas upp och hanteras sparar både tid och pengar för flera dyra systemlicenser. Som användare av Mediebanken från TT Nyhetsbyrån kan fotografer, redaktörer och publicister få en överblick över allt material, och enkelt följa specifika bilders väg till publicering.

Kategorisera och redigera bilder

När du väl samlat allt bildmaterial på samma plattform behöver du dessutom ha en god struktur. Ju fler personer som arbetar med bildhantering på ditt företag, och ju fler bilder som läggs in i er mediebank, desto större blir behovet av ordning och reda. Genom att välja ett bildhanteringssystem med tydlig kategorisering och filtrering så kommer du snabbt och enkelt kunna hitta de bilder du söker, tydligt sorterade efter exempelvis datum, motiv, storlek eller fotograf. Med hjälp av ett enklare redigeringsverktyg behöver du inte vara grafisk designer för att kunna ge bilderna rätt format, storlek och beskärning så att de är optimerade och redo att användas när de väljs ut. En användarvänlig kategorisering och möjlighet att redigera bilder direkt i mediebanken skapar en mer effektiv bildhantering och ger alla inblandade en smidigare arbetsdag.

GDPR-säkra bilder

Sedan Dataskyddsförordningen, GDPR, infördes har arbetet med upphovsrätt kring bildmaterial inte bara medfört mer arbete på press- och kommunikationsavdelningar runt om i landet. Med det nya regelverket har också stor osäkerhet tillkommit. ”Gör vi detta på bästa sätt – och framför allt, följer vi reglerna som vi ska?” För att säkerställa att du hanterar alla bilder på ett rättsligt säkert sätt i enlighet med GDPR, välj en mediebank där modellavtal och liknande ingår i verktygslådan. Då kan du känna dig trygg med att alla bilder som publiceras är godkända, och att du enkelt kan söka upp aktuellt material om medverkande person skulle vilja bli borttagen i framtiden. I TT:s mediebank kan du bland annat be om samtycke och hantera alla modellavtal direkt i appen.

Mediebanken gör GDPR enkelt. Hämta vårt whitepaper och lär dig mer i vår lilla GDPR- Skola

Mer om Mediebanken från TT Nyhetsbyrån.

Boka demo av Mediebanken här – det kostar inget och du binder inte upp dig på något! 

Sammanfattning:

  • Samla allt material i ett och samma system, en mediebank. 
  • Välj en mediebank med stöd för kategorisering, filtrering, redigering och GDPR-hantering.

Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …