Sidbyte genom kameralinsen

Klockan är fem på morgonen den 3 september 1967. Bilden är tagen på Kungsgatan i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida. 29-årige fotograf Jan Collsiöö är utsänd från bildbyrån Pressens bild, sedermera Scanpix, sedermera TT Nyhetsbyrån, för att föreviga när Sverige går över från vänster- till högertrafik. Han har strategiskt ställt sig uppe på en bro över Kungsgatan och blickar upp mot Hötorget. Det är då han tar bilden ovan. Bredvid honom står några andra fotografer, från bland annat DN och Expressen, fler har tänkt samma sak om positionen.

Jan, vad hade du för uppdrag den dagen?

Fokus hela dagen var att bevaka högertrafikomläggningen. Jag var runt på olika ställen i hela Stockholm. Några bilder fotade jag ut från en spårvagn som jag klev på.

Minns du vad du hade för kamera?

Det var en Nikon, tror den hette F2. Jag arbetade i 44 år på Pressens bild, från 1959 till 2003 och har i hela min yrkeskarriär haft Nikon. En dag som denna gjorde jag väl av med 5-6 filmrullar. 

Var det något speciellt som hände under dagen, krockade bilar?

Allt flöt på bra. Man tog det väldigt lugnt och jag såg i alla fall inga incidenter.

Hade du körkort vid den här tiden och i så fall, hur var det att byta sida?

Som fotograf var det ett måste att ha bil för att kunna ta sig till ställen och snabbt leverera bilder hem till redaktionen. Det som kändes mest konstigt minns jag var att man gick rakt ut i gatan när man hade parkerat. Det var något som tog tid att vänja sig vid, slå upp bildörren och kliva rakt ut i trafiken.

Foto på Jan Collsiöö 1970 respektive 2022.

Behöver du bilder?

Mängder av bilder från högertrafikomläggningen och mycket annat hittar du i TT:s bildarkiv

Fler fotografer var förstås ute den här dagen, bland annat Lennart Nilsson. Här är en av hans bilder på prins Bertil i sin Taunus utanför Kungliga slottet. 


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …