TT-fotograf nominerad i Årets bild

Vi säger stort grattis till vår fotograf Janerik Henriksson som är nominerad i Årets bild, Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister. Janerik Henriksson tävlar med en bild som är tagen den 15 september förra året då bland annat socialminister Lena Hallengren höll en digital pressträff på temat vaccin. Kategorin är Nyhetsbild inrikes och övriga nominerade är Stina Stjernkvist på Svenska Dagbladet och Hanna Brunlöf Windell på GT/Expressen.

Stort grattis säger vi även till Paul Wennerholm som är TT:s praktikant under våren från Nordens fotoskola. Han är nominerad i kategorin Årets rookie med en bild han tagit för GP. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Janerik, grattis till nomineringen! Berätta något om fototillfället:

Bilden togs på en av de många digitala pressträffar som TT bevakade förra året. Just detta tillfälle handlade om covidvaccinet. Ju längre tiden gick under året, desto glesare var den fysiska närvaron i rummet. Sen var det oftast en tekniker från regeringskansliets informationsavdelning med i rummet. Vi TT-fotografer var de enda pressfolk som hade access hela tiden.

Vid just detta tillfälle var det jag, en tv-skärm med Hallengren, en ensam stol och utanför bild, långt till höger, Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson.

Tänkte först inte skicka in denna bild till tävlingen eftersom jag och mina kollegor gjort dessa pressträffar med liknande bilder otaliga gånger, men jag kände att den var ett koncentrat och bra sammanfattning av hur covid-19 styrde samhällsinformationen.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?

En gång förut och då kom jag tvåa i klassen Nyhetsbild, men har aldrig fått höja bucklan. 

Årets rookie
Nedan är Paul Wennerholms bild som han tog under en corona-demonstration i Humlegården i Stockholm den 20 mars 2021. Han är nominerad i kategorin Årets rookie. 

Foto: Paul Wennerholm/GP

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad är tävlingsledningen i Årets bild. 

Läs mer om priset här och övriga nominerade.

Den 17 mars äger prisutdelningen rum på Nalen och då får vi veta vem som vinner. Vi håller tummarna för Janerik och Paul!


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …