Förstapris i Årets bild

Vår fotograf Janerik Henriksson tog under torsdagskvällen emot förstapriset i kategorin “Nyhetsbild Inrikes” på Årets bild-galan på Nalen i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Bilden togs den 15 september 2021 då socialminister Lena Hallengren höll en digital pressträff på temat vaccin tillsammans med Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Övriga nominerade i samma kategori var Stina Stjernkvist på Svenska Dagbladet och Hanna Brunlöf Windell på GT/Expressen. TT:s nuvarande praktikant från Nordens fotoskola, Paul Wennerholm, vann “Årets rookie”. Bilden togs på uppdrag av GP under en corona-demonstration i Humlegården i Stockholm den 20 mars 2021. 

Janerik, stort grattis till förstapriset! Hur känns det? 
– En vanlig dag på jobbet, glädjechock, men kul att min strävan att alltid försöka leverera kreativitet även från ”återkommande tråkiga jobb” gör mig stolt att det gav resultat.

Berätta något om fototillfället:
– Bilden togs på en av de många digitala pressträffar som TT Nyhetsbyrån bevakade förra året. Just detta tillfälle handlade om covidvaccinet. Ju längre tiden gick under året, desto glesare var den fysiska närvaron i rummet. Vid just detta tillfälle var det jag, en tv-skärm med Hallengren, en ensam stol och utanför bild, långt till höger, Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson.

Misstänkte du att detta kunde vara en vinnande bild?
– Jag tänkte först inte skicka in bilden till tävlingen eftersom jag och mina kollegor gjort dessa pressträffar med liknande bilder otaliga gånger, men jag kände att den var ett koncentrat och bra sammanfattning av hur covid-19 styrde samhällsinformationen.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?
– En gång förut och då kom jag tvåa i klassen Nyhetsbild, men har aldrig fått höja bucklan.

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad är tävlingsledningen i Årets bild. 

Foto: Janerik Henriksson/TT 

Alla pristagare. Se deras bilder på aretsbild.se. Foto: Pontus Lundahl/TT. 

Vill du se fler bra bilder? In och följ oss bums på Instagram!


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …