Lennart Nilsson 100 år

I år är det 100 år sedan världsfotografen Lennart Nilsson föddes. Det firas bland annat med ett antal utställningar som öppnar i sommar och i höst.

Självporträtt 1960. Foto: Lennart Nilsson/TT. Visas på Sergelgatans Konsthall i augusti.

Gripsholms slott

Den första, som öppnade i början av juni, är på Gripsholms slott. Här visas ett 20-tal porträtt från Nationalmuseums samlingar. Utställningen pågår till den 4/9. Läs mer här.

Gustav V, kung av Sverige, 1950. Gelatinsilverfotografi, reprint 2006. Visas på Gripsholms slott. Foto: Lennart Nilsson/TT

Falsterbo Konsthall

Den 2 juli öppnar en större utställning, ”Porträtt -Lennart Nilsson 100 år”, på Falsterbo Konsthall. Här ställs ett hundratal verk ut där några aldrig visats tidigare i utställningssammanhang. Den pågår till den 25/9. Läs mer här.

Max von Sydow i rollen som Jan Rosenberg under inspelningen av Ingmar Bergmans film Skammen på Fårö 1967. Visas på Falsterbo Konsthall. Foto: Lennart Nilsson/TT

Sergelgatans Konsthall

I Stockholm, på Sergelgatans Konsthall, öppnar utställningen ”Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år” den 24 augusti, på Lennarts födelsedag. I den ligger fokus på de vetenskapliga bilderna, stilla och rörliga. Ett antal personer, med kopplingar till Lennart, ger sin personliga bild av honom och hans verk i utställningen. Där visas också de Emmybelönade filmerna ”Sagan om livet” och ”Den okända världen”. Den pågår fram till den 18 september. Läs mer här.

Under hösten, i november, öppnar ytterligare en utställning på Gävle Konsthall. Mer information om denna kommer senare.

TT Nyhetsbyrån representerar Lennart Nilssons bilder. Vill du veta mer, kontakta kundsupport@tt.se så hjälper vi dig med bildrättigheterna. Se ett urval av hans bilder i TT:s bildbank.
Läs mer om mästerfotografen här:


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …