TT fyller 100 år

Foto: Jessica Gow/TT

TT Nyhetsbyrån fyller 100 år och för att fira detta öppnas nu en stor utställning på Fotografiska i Stockholm. News Flash – Ett sekel av nyheter skildrar 100 år av nyhetsrapportering med bilder ur TT:s enorma bildarkiv. Utställningen pågår från 21 oktober till 12 februari 2023 och är ett samarbete mellan TT och Fotografiska. Läs TT:s artikel om utställningen.

Fotografiska visar 100-årings bildskatt

För 100 år sedan grundades Tidningarnas Telegrambyrå, numera TT Nyhetsbyrån. Det firas med en utställning på Fotografiska i Stockholm, en bildresa från allmän rösträtt till senaste nytt.

En resa i historien – från 1920-tal till nutid – möter på Fotografiskas bottenvåning, i utställningen “News flash – ett sekel av nyheter” som nu öppnat för allmänheten. Målarfärgen på väggarna i de olika alkoverna – en kulör för varje decennium – guidar genom krig och katastrofer, mänskliga triumfer och ikoniska ögonblick.

En vägg täcks nästan helt av TT:s gamla arkivskåp, utrensade i takt med den pågående digitaliseringen. Här kan museibesökarna få en glimt av hur det är att utforska nyhetsbyråns enorma arkiv.

Mohamed Mire. Foto: Tim Aro/TT

Det var svindlande att gå in där och hitta bilder på allt från skotten i Sarajevo till Kubakrisen – en otrolig bildskatt. Jag gick dit några gånger extra bara för att få vara i den miljön, berättar utställningsproducenten Mohamed Mire.

Mohamed Mire. Foto: Tim Aro/TT

Visar 300 bilder

Tillsammans med Tobias Röstlund, bildbyråchef på TT, har han valt ut ungefär 300 bilder från 1920-talet till 2020-talet. Den allra första bilden föreställer svenska kvinnor som utövar sin nyvunna rösträtt i andrakammarvalet 1921, och det är de avgörande nyhetsögonblicken som har fått styra urvalet – från landstigningen i Normandie 1944 till månlandningen 1969.

 Tobias Röstlund. Foto: Jessica Gow/TT

Det är också 100 år av olika typer av fotografi, allt från bilder tagna på månen av astronauter, till mobilbilder av folk som var på plats, från satellitbilder av orkaner till övervakningskamerabilder på skolskjutningar. Det är alla typer av bilder, säger Mohamed Mire.

Foto: Jessica Gow/TT

Utställningen uppmärksammar även hur pressfotografens vardag har förändrats under 100 år, bland annat med en mörkrumsutrustning från 1930-talet och en kartong med 900 använda filmrullar. De motsvarar ungefär en halvårsförbrukning för en fotograf i mitten av 1990-talet, innan yrket blev digitalt.

Påminns om katastrofer

Den som vandrar genom utställningen kan följa 100 års politisk utveckling i Sverige och runt om i världen, påminnas om katastrofer och landvinningar, och spåra strömningar inom sport, kultur och teknik.

Det här är verkligen en utställning för alla, från skolungdomar till vuxna, alla samhälls- och historieintresserade, som vill få en snabb översikt över de senaste 100 åren att kunna reflektera kring, säger Mohamed Mire.

Per-Anders Broberg, vd och chefredaktör för TT Nyhetsbyrån, ser fram emot att få fira jubileet med utställningen.

Per-Anders Broberg. Foto: Jessica Gow/TT

Det finns inget bättre sätt för TT än att kunna dela det här med allmänheten – de som dagligen, medvetet eller omedvetet, tar del av vår rapportering, säger han.

Under seklet som passerat har TT arbetat för att vara en nyhetsbyrå just ”för alla”. Kanske har man lyckats lite för bra, eftersom många tidningsläsare tror att byrån är en statlig myndighet eller public service, snarare än ett fristående medieföretag. Det är ett ansvar att förvalta, menar Per-Anders Broberg

Per-Anders Broberg. Foto: Jessica Gow/TT

“Torrt” kontra “yvigt”

TT startades 1921 av de svenska dagstidningarna för att det politiskt brokiga medielandskapet behövde en opartisk, riksomfattande nyhetsbyrå. Genom åren har man odlat den opartiskheten i ett språk och en ton som kan kännas ganska torr i ett alltmer yvigt och högljutt Mediesverige.

I andra medier kan man tala om att man ser läsare framför sig, “vår publik”. Men alla är ju vår publik – Västerbottens-Kurirens läsares likaväl som Sveriges Radios nyhetslyssnare. Det kräver lite “one size fits all”, ett sätt att rapportera som ska funka på alla ställen, säger Per-Anders Broberg.

För honom finns det något lite paradoxalt i att blicka tillbaka på TT:s sekellånga historia. På redaktionen på Katarinavägen är fokus alltid riktat framåt – som på morgonmötet efter valnatten när utvärderingen snabbt övergår i ett “och vad har vi i dag då?”

Nuet är också närvarande i utställningen. Mohamed Mire visar runt i det sista rummet, med stora skärmar som är uppkopplade till TT:s nyhetsflöde.

Här kommer man att kunna se bilder som kanske är tagna för bara några minuter sedan!

Text: Karin Svensson/TT

Fakta: TT
Hösten 1921 enades de svenska dagstidningarna om att bilda en rikstäckande nyhetsbyrå som stod fri från politiska, ekonomiska, religiösa och statliga intressen. Den fick namnet Tidningarnas telegrambyrå och inledde sin verksamhet den 1 januari 1922.

När Radiotjänst grundades 1924 insisterade Tidningsverige på att TT skulle stå för nyheterna i etern. Under 82 år hördes anropet ”Nyheter från TT” i radion.
TT var tidigt med tekniska innovationer. I början använde man så kallade rytare som ringde gruppsamtal till tidningarna och ropade ut nyheterna, innan teleprintrar gjorde det möjligt att skicka text via telegrafkablar.

Under 1990-talet omformades företaget av avregleringar och internets intåg, och omfattar idag en rad olika verksamheter, som bildbyrå, grafikbyrå och omvärldsbevakningsföretaget Retriever.

100-årsjubileet, ett år försenat på grund av pandemin, uppmärksammas med utställningen ”News Flash – ett sekel av nyheter” på Fotografiska i Stockholm 21/10–12/2.


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …