Så är det att vara på klimatmötet – “Som Las Vegas, fast sämre”

Sofia Eriksson och Henrik Montgomery på FN:s klimattoppmöte COP27.

TT:s utsända i Sharm el-Sheikh Sofia Eriksson och Henrik Montgomery berättar om hur det är att delta i och bevaka FN:s klimattoppmöte i Egypten.

Domen över platsen där FN:s klimattoppmöte äger rum fälls av en svensk delegat och blir en rubrik i den brittiska tidningen The Guardian: 
"Som Las Vegas, fast sämre".

Och visst påminner den konstgjorda ökenstaden Sharm el-Sheikh med sina neonskyltar och hotellkomplex om kasinomeckat i Nevada. Charterhotellen ligger tätt och konstrasten blir stor när vi äter frukost i kavaj bredvid semesterfirare i shorts och badtofflor.

Under två veckor har turisterna konkurrerats ut av de omkring 35 000 personer - delegater, journalister och, förstås, världsledare -  som har rest till Sharm el-Sheikh för att delta i FN:s klimattoppmöte COP27. Alla dessa tiotusentals personer ska äta, sova, transportera sig, ha tillgång till olika delar av området och - inte minst - under stark press förhandla fram ett avtal för att begränsa människans påverkan på klimatet.
 
Att få ihop ett så stort evenemang är förstås en logistisk mardröm för vem som helst, men missnöjet tycks vara ovanligt stort över det egyptiska ordförandeskapets insats. 
Elbussarna som kör i skytteltrafik från hotellen till konferensen orsakar trafikstockning. Konferensområdet är nämligen enormt med fyra stora komplex med plenisalar, mötesrum, delegationskontor, presscenter och paviljonger. Att ta sig fram hade nog gått enklare om inte den officiella appen utmålats som ett sätt för de auktoritära myndigheterna att spionera på delegaterna. Därför tog det några dagar att lära sig att hitta.

Maten är till 80 procent smörgåsar och kaffe med dåligt utbud av vegetariskt - en känslig fråga på ett möte för klimatet. Läsken från den kritiserade mötessponsorn Coca-Cola är dock gratis. Men köerna är långa under solen och det kan ta 45 minuter att få sin mat.
Som journalister kommer vi inte in på möten mellan ministrar utan informationen om vad som händer i förhandlingarna får vi hämta från delegationer, observatörer och officiella uttalanden. Ibland har vi tur, som när vi mötte FN:s miljöchef Inger Andersen i lunchkön och kunde passa på att fråga hur hon tycker att förhandlingarna går.
Vi bevakar även den svenska insatsen på mötet och har bland annat tagit rygg på Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som är på plats under sista veckan.

SHARM EL-SHEIKH 20221115. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på COP27 i Sharm El-Sheikh. 
Foto: Henrik Montgomery/TT

SHARM EL-SHEIKH 20221115. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på COP27 i Sharm El-Sheikh. Foto: Henrik Montgomery/TT


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …