11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran

Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta bra bilder. Men hur gör man för att ta bilder som sticker ut i sociala medier? Och vilka knep finns för att få en bild att se riktigt proffsig ut? Här har vi samlat våra elva bästa tips på hur du också kan fotografera som ett proffs till dina sociala kanaler.

Kvinna som tar bild med sin mobiltelefon på solnedgång.
Foto: Christophe Papke/TT

1. Fokus i dubbel bemärkelse
Fundera på vad du vill förmedla med din bild och låt det vara bildens fokus. Tänk att bildens huvudmotiv ska göra det enkelt att förstå vilken information eller känsla du vill kommunicera. Se också till att bilden inte blir för rörig, då kan du lätt tappa bort vad du försöker förmedla. Läsarna lägger inte mer än ett par sekunder på en bild i sociala medier, därför är det viktigt att de snabbt kan ta till sig det budskap eller den känsla du vill förmedla. 

Vad gäller kamerans fokus så kan du med fördel testa dig fram med skärpa eller oskärpa för att lyfta fram rätt objekt på ett tydligt sätt och rensa bort onödig information. Du kan trycka på föremålet i skärmen för att få kameran att fokusera rätt i bilden.

Exempel: Fokus på bönor. Foto: Shutterstock/TT
Exempel: Fokus på kotte. Foto: Shutterstock/TT
Exempel: Fokus på kotte. Foto: Shutterstock/TT
Exempel: Fokus på bönor. Foto: Shutterstock/TT


2. Djupet skapar en känsla
Du kan också använda dig av skärpa eller oskärpa för att ge en känsla av djup i dina bilder, det kallas för skärpedjup. Detta kan du använda för att få till intressanta motiv som fångar ögat. Dessa termer används i samband med djup:

Förgrund = det som syns närmast kameran
Mellangrund = det som är i mitten av bilden
Bakgrund = det som syns längst bort från kameran
Horisont =  linjen där jord eller hav/sjö möter himmel

Bilden visar exempel på skärpedjup med oskärpa i bakgrunden. Foto: Mara Brandl/ Imagebroker/ TT

3.  Komposition och tredjedelsregeln
För att ytterligare förstärka fokus så kan du också tänka på kompositionen i bilden. Det brukar talas om “tredjedelsregeln” för att hitta den perfekta kompositionen, som känns bäst för ögat att titta på. Det innebär att det som är huvudmotivet och ditt fokus ska ligga ungefär två tredjedelar in i bilden för att ge en harmonisk komposition, alltså inte för långt ut i kanterna eller precis i mitten. De flesta mobilkameror har hjälplinjer som går att aktivera för att lättare hitta en bra komposition.

Exempel på tredjedelsregeln: Bryggan ligger längs med den nedre horisontella linjen, och huset ligger längs med den högra vertikala linjen.  Foto: Kjell Johansson / Bildhuset / TT
Exempel på tredjedelsregeln: Bryggan ligger längs med den nedre horisontella linjen, och huset ligger längs med den högra vertikala linjen.  Foto: Kjell Johansson / Bildhuset / TT

4. Format och form som funkar
Ibland kan det vara viktigt att ta bilder i olika format för att de lättare ska gå att anpassa till olika kanaler. Vissa sociala medier använder sig av stående format, andra liggande. På Instagram är det ofta ett kvadratiskt format som används. Så när du väl fotograferar och är osäker på exakt hur och i vilken kanal bilden ska användas, eller om den ska funka i flera kanaler, passa på att ta i både liggande och stående format. Det kan vara svårt att anpassa i efterhand på ett snyggt sätt.

5. Kvantitet skapar ofta kvalitet
Erfarna fotografers trick är ofta att ta många bilder på ett och samma motiv. Det är svårt att fånga den perfekta bilden i stunden. Passa därför på att ta många bilder i olika vinklar och testa olika fokus och djup, så har du större chans att lyckas fånga den perfekta bilden. 

6. Perspektiv, mer känt som groda eller fågel
Våga ta plats när du fotograferar. Du har säkert sett en fotograf som sitter på huk eller står på en stol. Det finns en anledning. Prova att fotografera ur olika perspektiv och vinklar för att hitta rätt bild. Att ta en bild nerifrån i ett “grodperspektiv” eller uppifrån från ett “fågelperspektiv” kan ge en helt annan känsla för motivet. Eller stå riktigt nära för att fokusera mer på detaljer. Ofta kan en annan vinkel ge en ny dynamik till ett kanske annars tråkigt motiv. Undvik att zooma, gå hellre närmare!

7. Ljus och fel väder går alltid att fixa
Du kan lätt få en bild att se professionellt tagen ut genom att tänka lite extra på ljussättningen. Tiden på dagen och vädret kan göra stor skillnad på ljuset. Traditionellt inomhusljus är oftast inte bra men det kan du förbättra med lampor som har varmare eller kallare toner. Att ta fotografier med telefonens blixt är nästan aldrig en bra idé om det inte är en stil som du medvetet är ute efter.

8. Stil och grafisk profil
Ett företag har nästan alltid en bestämd grafisk profil, ett grafiskt uttryck i logotyp, färger och typsnitt, men många gånger också i fotografier och bildspråk. Fundera på vilken stil ni har på ert företag. Ska det vara mjuka bilder i ljusa färger eller mörkare bilder med skarpa kontraster? Försök att hålla en enhetlig linje i dina fotografier.

9. Kreativitet är kul
Att fotografera kan vara ett sätt att få utlopp för sin kreativitet. Laborera med olika bakgrunder, ljus eller rekvisita. Vad kan hjälpa dig att förhöja budskapet i din bild? En kopp kaffe på ett soffbord kan ge en lugnare känsla än en kopp kaffe på ett stökigt skrivbord. Du kan också vara mer abstrakt med dina bilder. Att fotografera en skugga mot en vägg, en spegelbild i vatten eller ett udda perspektiv på motivet kan lyfta bilden till nya höjder.

Exempel på reflektion i vatten.
Exempel på reflektion i vatten. Foto: Alamy Stock Photo/ TT

10. Inspiration är bra, men var unik
Det finns mängder av ställen att söka sig till för inspiration. Kika på hur andra företag eller personer gör i sina kanaler och ta inspiration från dem. Kolla runt i bildbanker eller på sidor som till exempel Pinterest för att söka nya idéer till dina bilder. Men kom ihåg, kopiera aldrig andras bilder! Vill du få inspiration på olika typer av bilder kan du besöka TT:s bildbank.

11. Redigering gör jobbet ännu roligare
Även professionella fotografer redigerar sina bilder innan de publiceras. Det finns många appar och program där du kan göra detta, men du kan även redigera direkt i din mobilkamera. När du väl har fått till de bilder du vill ha så kan du öka eller sänka kontraster eller förstärka en färgton. Fundera på vilken stil du vill ha och vad som kan förhöja ditt budskap ytterligare. Arbetar du med redaktionell publicering är du förstås mer begränsad i vad du får göra för redigeringar. 

Att tänka på
Det finns alltid en viss höjd av kreativitet som tillåts på företag eller som privatperson på sociala medier, alltså vad du får göra med bilder utan att kompromissa med din egen eller andras integritet. Detta kan exempelvis vara att inte kopiera andras bilder rakt av, att alltid be om tillstånd för att använda bilder på personer (GDPR), se över när det passar och inte passar att redigera bilder, och hur mycket. Se över vilka regler som gäller för dig, ditt företag eller i allmänhet innan du postar bilder online. 

Hoppas du nu är redo att börja ta riktigt bra bilder till dina sociala kanaler. Lycka till! 


Behöver du hitta passande bilder ur vår bildbank till dina kanaler så kan våra erfarna bildredaktörer hjälpa dig? Hör av dig till vår kundsupport, tel. 08-692 26 15 eller kundsupport@tt.se.


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …
Utställningen News Flash – ett sekel av nyheter 
Missa inte! Nu visas utställningen News Flash – ett sekel av nyheter med …