Åtta funktioner som ett effektivt pressverktyg bör ha

Kollegor som pratar
Foto:Shutterstock/TT

Oavsett om ni är ett nystartat bolag eller ett globalt företag så behöver du ett pressverktyg som du kan lita på. När du utvärderar och väljer verktyg finns det vissa funktioner som du bör se till att leverantören erbjuder. Då blir det lätt att göra rätt.

Hur du arbetar med pressmeddelanden, PR och IR bör vara tydligt i en övergripande strategi och en konkret medieplan. PR-arbetet ska inte vara någonting som du gör på studs när någonting dyker upp. Det behöver vara väl genomtänkt med ett tydligt syfte och en plan – för tre, sex, tolv månader eller mer. Ett riktigt bra pressverktyg med smarta funktioner hjälper dig att genomföra planen. Här är åtta funktioner som Via TT erbjuder och oavsett om du väljer det eller något annat verktyg så är det en bra kravlista att utgå från.

Kalender till blogg
Foto: Shutterstock/TT

1. Planering och tajming – PR handlar mycket om tajming. Vissa saker kan du påverka genom att vara påläst och ha koll. Andra saker ligger utanför din kontroll, som vad som händer i resten av världen och samhället. Med ett abonnemang på Via TT kan du utnyttja TT-kalendern för bästa tajming av dina pressmeddelanden och andra aktiviteter. Allt av nyhetsintresse läggs in i TT-kalendern dag för dag  – pressträffar, konferenser, hel- och delårsrapporter, årsdagar, sportevenemang, mässor och mycket mer. Genom att ge dig bättre koll på vad som händer i övrigt och vad andra företag planerar, kan du undvika att era aktiviteter krockar med andra händelser, samordna framtida aktiviteter, få optimal tajming för dina egna evenemang, hålla koll på vad som kommer uppmärksammas medialt och mer effektivt marknadsföra de aktiviteter som du själv arrangerar. Bra för både marknadsföring och omvärldsbevakning!

2. Pressrum – Via TT ger dig möjlighet till ett pressrum hos TT, som du kan integrera på er egen webbplats. Där kan du samla allt som har med PR och IR att göra; pressmeddelanden, pressmaterial, kontaktlistor, sociala medier, företagspresentation eller en boilerplate för journalister att använda. Här kan du se exempel på våra befintliga kunders pressrum.

dator dokument
Foto: Shutterstock/TT

3. Användarvänligt och hjälpsamt – Med ett verktyg som är skapat för att göra det lätt att göra rätt är det inga problem att skriva riktigt proffsiga pressmeddelanden. Du kan sätta ihop dynamiska och snygga pressmeddelanden med text, bilder, video, grafik och dokument. Med hjälp av TT-språket kan du kontrollera din text så att den är korrekt, även i de kritiska journalisternas ögon. Ju mindre de behöver jobba om din egen text, desto enklare är det för dem att välja just din nyhet. 

4. Uppdaterade kontaktlistor till medier – Vad är det för vits med pressmeddelanden om de inte når rätt person? Via TT erbjuder ständigt uppdaterade kontaktlistor till alla Sveriges redaktioner. Dina nyheter hamnar dessutom direkt in i journalisternas arbetsverktyg. Denna unika kanal och direktkontakt med journalister ökar väsentligt dina chanser att få önskad publicitet och spridning i rätt medier. Du kan också skapa dina egna listor. Se demo om distribution här.

Statestik
Foto: Shutterstock/TT

5. Statistik och analys – Genom att få direkt återkoppling på kvaliteten på ditt innehåll kan du dra slutsatser kring vad som fungerar och inte. I Via TT finns en funktion som heter Översikten. Där kan du se statistik för bland annat hur många som har läst dina pressutskick, i vilka medier de har publicerats samt vilken spridning till andra kanaler och sociala medier artiklarna har fått. Med relevant statistik kan du göra en välgrundad analys och justera er plan därefter. Här kan du se en kort demo för funktionen Översikten.

6. Support – Med ett avancerat pressverktyg kan det dyka upp frågor kring funktioner. Ju fler ni är som ska använda det, desto fler funderingar kan uppstå. Hur väl utvecklat ett system än är så kan det ändå dyka upp mindre buggar. Då är det viktigt med snabb hjälp! Via TT erbjuder en professionell kundsupport som alltid finns där för dig och alla våra experter är baserade i Sverige.

7. Lika effektivt för IR, REG och MAR – Samma redaktionella system som finns för PR-insatser finns även för Investor Relations. Det gör det smidigt att även distribuera regulatoriska pressmeddelanden (REG) och obligatorisk informationsgivning för noterade bolag enligt MAR:s direktiv mot marknadsmissbruk. Du behöver alltså bara Via TT, inget annat verktyg för IR.

mobil
Foto: Shutterstock/TT

8. Bevakning direkt i appen – Ladda ner TT:s bevakningsapp och du får pushnotiser och mejl i realtid samtidigt som de stora mediehusen. Du får TT:s aktuella material som rör inrikes, utrikes, ekonomi, kultur och nöje samt sport. Du kan också sätta upp bevakningar på vissa sökord. Du får förhandsinformation om vad som kommer att stå på förstasidan och med TT:s PM får du information om vad vi avser att skriva om inom en snar framtid. Det gör att du kan agera snabbare på nyhetshändelser och jobba mer proaktivt och strategiskt. Det är ett bra hjälpmedel för dig som jobbar med press, information, kommunikation, krisberedskap och IR. Här kan du läsa mer om TT Bevakning

Om Via TT

TT är navet i Sveriges medier. Med Via TT:s unika kanal når du alla Sveriges redaktioner. Dina nyheter hamnar rakt i journalisternas miljö och arbetsverktyg samt på TT:s webb, där det relateras till TT:s egna nyheter. Du kan också dra nytta av TT:s omfattande och ständigt uppdaterade kontaktlistor till redaktioner och andra aktörer.