Få ordning på din mediebank

Foto: Shutterstock/TT

Metadata är allt ögat inte kan se i en bild, till exempel nyckelord och beskrivande texter. Metadata gör dina filer sökbara – så att du enkelt kan hitta dem igen. TT:s Mediebank kan hjälpa dig att spara och hitta bilder, filmer och grafik.

Det kan låta tekniskt och tråkigt men metadata är nyckeln till ett effektivt och problemfritt arbetsflöde för bild och video. Vi vill berätta om den enorma potential som finns i bra metadata och hur du som jobbar med kommunikation och bilder kan dra fördel av den.

Så gör metadata det enkelt att jobba med bilder

Bra metadata gör bilder och video sökbara. Det interna samarbetet runt bilder på din avdelning effektiviseras.

I bildvärlden är användning av metadata en självklarhet. I TT:s bildportal är flera miljoner bilder sökbara – tack vare metadata.

Vi på TT har utvecklat ett system där företag kan hantera sina egna bilder och det har aldrig varit lättare att hålla koll på filerna.  

Läs också: Så jobbar du effektivt med bildhantering

Hur kan ni använda metadata?

Webbläsare kan inte läsa motivet i en bild men de kan läsa texten som säger något om ämnet. Det vill säga metadata.

Alla bilder innehåller teknisk information som säger något om bilden. Det kan bland annat vara filstorleken och tidpunkten när bilden togs. De flesta bilder innehåller tekniska metadata men med Mediebanken är det enkelt att lägga till mer, anpassad metadata som titel, bildbeskrivning, sökord och mycket mer. För att spara tid kan ni lägga till text och nyckelord till stora mängder bilder samtidigt.

Exempel: Ni har varit på Almedalsveckan. Då är det bra att alla era bilder har nyckelorden ”Almedalsveckan”, ”2021” och ”event”. Ni kan även lägga till namnet på fotografen på alla bilder och för varje enskild bild kan ni manuellt ge en separat bildbeskrivning. Inte minst kan ni också använda AI för att känna igen de avbildade personerna, och lägga till deras namn i metadatan.

I exemplet ovan har all information lagts till som metadata som ni sedan kan söka på så att ni enkelt kan hitta rätt bild igen – eller alla bilder som har en viss sak gemensamt. På så sätt har ni sett till att bilderna bevaras för all framtid och att de är lätta att hitta.

Läs också: Mediebanken – lösningen E24 har drömt om

Mediebanken förenklar bildarbetet

När ni arbetar med bilder och metadata i Mediebanken är det enkelt att samarbeta kring bilder och filmer internt inom företaget. Istället för att filerna lagras på varje persons dator kan ni ladda upp filerna till Mediebanken – och ladda ner dem när ni behöver dem.

På så sätt har ni alla bilder samlade på ett ställe och det är lätt att se vad ni kan använda bilderna till.

Exempel: Ditt företag har tagit nya illustrationsbilder. Ni ska använda bilderna på webbplatser, i platsannonser och i en marknadsföringskampanj. Ni har använt de anställda som modeller. Med bra metadata blir det lätt för alla att hitta bilderna senare. Dessutom kan ni ha kontroll över användningsrättigheterna och samtycket från modellerna. Då blir det enkelt för HR, marknadsavdelning och kommunikatörer att söka fram bilderna och se hur de kan användas senare.

Läs även: Så blir bildlagringen både smidig och korrekt

Använd metadata för att gå från kaos till ordning i era bildfiler! Läs mer om hur Mediebanken kan hjälpa er. 

Mediebanken gör GDPR enkelt. Hämta vårt whitepaper och lär dig mer i vår lilla GDPR-skola.


Relaterade artiklar

Mediebanken – lösningen E24 har drömt om
TT Nyhetsbyrån erbjuder nu en mediebank som har utvecklats tillsammans med norska …
Hur du skapar ordning och reda bland dina mediefiler
Ansvarar du för företagets hantering av bilder? Välkommen till en text som …

Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
TT-bilder vinner i Årets bild
Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild …