TT-bilder vinner i Årets bild

Vi säger stort grattis till Kicki Nilsson som vinner i kategorin Nyhetsbild inrikes och Tim Aro som vinner i kategorin Porträttbild. Dessutom gratulerar vi Henrik Montgomery som var nominerad i kategorin Nyhetsbild utrikes och Kicki Nilsson som även var nominerad i kategorin Årets bild.

Henrik Montgomery, Kicki Nilsson och Tim Aro strax innan prisutdelningen av Årets Bild sätter i gång på Nalen i Stockholm. De är alla tre nominerade i olika kategorier med bilder tagna för TT:s räkning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre fotografer var nominerade med bilder tagna på uppdrag av TT: Henrik Montgomery, mångårig fotograf på TT, Kicki Nilsson, frilans från Icon Photography och Tim Aro, höstens praktikant på TT. Tre helt olika typer av bilder – ett toppmöte, en demonstration och ett porträtt från en rättegång. Konkurrensen var som vanligt stenhård men vi lyckades knipa två av priserna – Årets nyhetsbild inrikes och Årets porträttbild.

Kicki Nilsson, Icon Photography /TT Nyhetsbyrån/Frilans vinner årets nyhetsbild inrikes vid prisutdelningen Årets bild på Nalen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Tim Aro, TT Nyhetsbyrån vinner årets porträtt under prisutdelningen Årets bild på Nalen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läs nedan några korta intervjuer med fotograferna inför kvällens prisutdelning.

Kicki Nilsson, bevakade påskupploppen i Örebro på uppdrag av TT och tog då bilden som nu är nominerad i kategorin Årets bild och Nyhetsbild inrikes. Övriga tävlande i kategorin Årets bild är Eddy van Wessel, Svenska Dagbladet och Thomas Karlsson, Dagens Nyheter. I kategorin Nyhetsbild inrikes är övriga tävlande Paul Wennerholm, Göteborgs-Posten och Thomas Karlsson, Dagens Nyheter.

Motdemonstranter har satt eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen. 15 april 2022. Foto: Kicki Nilsson/TT

Kicki, stort grattis till nomineringen! Hur känns det?
Det känns så klart skitkul! Att först vara nominerad i klassen Årets nyhetsbild inrikes och sedan som en enorm lök på laxen få samma bild ”upplyft” till Årets bild av juryn känns otroligt hedrande. 

Berätta något om fototillfället.      
Några dagar innan ringer TT och undrar om jag kan jobba på långfredagen. Rasmus Paludan har ansökt om att få bränna en koran vid moskén i Örebro. 

– Vi vet inte om det kommer hända något men vill gärna ha någon på plats. Om det blir lugnt kommer vi inte att publicera något, säger TT:s bildredaktion.

Det blev allt annat än lugnt. Jag och min kollega Pavel Koubek anlände till Sveaparken, mitt i centrala Örebro. Ett beslut om att byta plats togs timman innan. Klockan är runt 16 och bara några få människor är på plats. Poliserna hänger lugnt vid avspärrningarna. Solen skiner. Någon timma senare har helvetet brakat löst. Poliser har flyttats runt, hundar plockats fram och tagits tillbaka. Demonstranterna är nu flera hundra och ljudet av röster som ropar “Allahu akbar” är starka. Avspärrningarna forceras, mängder av stenar kastas mot polisen. Folkmassan tar över allt mer. Polisbilar kör fast, de sätts i brand och poliserna blir hotade.

– Vi ska döda er era svin! hör man från folkmassan.

Redan när den här bilden tas har en förundersökning om våldsamt upplopp inletts. Polisen har lämnat platsen och demonstranterna äger platsen. Man jublar och stoltserar med ägodelar man stulit från polisbussarna. Fyra brinnande bilar är kvarlämnade. Jag och kollegan har under några timmar befunnit oss i något som känns som en krigszon. Något vi aldrig hade förväntat oss kunde ske har utspelats framför oss. När bilden tas är lugnet tillbaka. Kvar är ett femtiotal människor, de flesta män från 16-30-års ålder. De uppträder som kungar. Klappar om varandra, tar bilder, pratar om “snutjävlarna” som inte vågade vara kvar.

Solen är på väg att gå ner och ramadan är över. Det är dags att gå hem, hem för att äta dagens första måltid. Vi går till bilarna, tysta. 

Har du varit nominerad i Årets bild förut?  
Ja, för cirka 10 år sedan. I klassen Årets sportbild. Tror jag kom trea. 

Har du någon favoritbild från övriga nominerade? Det är många men om du får välja en! 
Kanske något partisk kommer jag så klart att välja Vardagslivsreportage Inrikes och Pavel Koubeks underbara reportage om ”EPA-kidsen” och fast jag bara får välja ett så kastar jag in två. Jack Mikruts ”Sportreportage” om hundspann är så vackert! 

Tim Aro, tog en bild av centerledaren Annie Lööf i samband med rättegången i Visby och som nominerats i kategorin Porträttbild. Han var under hösten, när bilden togs, praktikant på TT Nyhetsbyrån. Övriga tävlande i kategorin är Paul Hansen (DN) och Anette Nantell (DN).

Annie Lööf under huvudförhandlingen i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. 9 november 2022. Foto: Tim Aro/TT

Tim, grattis till nomineringen! Hur känns det?
Det känns väldigt kul att vara nominerad, även om jag är väldigt förvånad själv då jag inte hade räknat med detta. Så för mig är det väldigt speciellt.

Berätta något om fototillfället.
Bilden togs på eftermiddagen i Gotlands tingsrätt under rättegångens andra dag mot Theodor Engström. Utanför rättssalen var det lugnt tills en av ordningsvakterna meddelade att det skulle bli en paus i förhandlingarna. Vi fotografer intog våra platser och väntade. Dörren öppnades till slut och de målsägande kom ut, därav Annie Lööf med sitt säkerhetsteam. Under den första dagen så såg vi Annie Lööf gå raskt och med rak rygg med en bestämd blick, men allt eftersom rättegången pågick blev stegen tyngre och tyngre.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?
Nej detta är första gången som jag blir nominerad för Årets bild. Det är även första gången som jag skickar in bilder till tävlingen.

Har du någon favoritbild från övriga nominerade?
En av mina favoriter är David Johanssons bild för Smålandsposten, nominerad till Årets rookie. 

Henrik Montgomery, fotograf på TT Nyhetsbyrån har tagit en bild vid Natotoppmötet i Madrid i somras. Hans bild tävlade i kategorin Nyhetsbild utrikes. Övriga tävlande i kategorin är Erik Esbjörnsson, Dagens Nyheter och Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Magdalena Andersson samtalar om Sveriges och Finlands Natoansökan inför Natoländernas stora toppmöte. Till höger Sveriges utrikesminister Ann Linde. Madrid, 28 juni 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

Henrik, grattis till nomineringen! Hur känns det?
Tack! Det känns kul att bli nominerad för en bild av Sveriges ansökningsprocess till Nato eftersom det är ett svårt ämne att bildsätta. Vi på TT bevakar ju ofta miljöer som inte är speciellt bildmässiga som förhandlingar, möten och presskonferenser. Därför är extra roligt att just en sådan bild blev nominerad.

Berätta något om fototillfället. 
Vi var tre från TT som bevakade Nato-toppmötet i Madrid och det fanns ett antal fototillfällen man kunde anmäla sig till. Men jag tyckte det mest intressanta var mötet med Turkiet och Nato som Sverige och Finland skulle ha strax efter lunch. Men eftersom det inte fanns något fototillfälle där fick jag försöka övertala regeringen om att jag skulle få följa med in på mötet. Jag satt på en parkbänk och väntade i två timmar innan de ringde och sa att jag skulle komma till hotellet där statsministern bodde. Jag kunde åka med i kortegen in på mötesområdet och gå direkt in till mötet.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?
Ja, jag har ett flera priser sedan tidigare. Bland annat Årets bild 2010.

Har du någon favoritbild från övriga nominerade? Det är många men om du får välja en!
Lotta Härdelins bild på ett tågfönster är väldigt stark. Men det finns många bra bilder och flera reportage som jag inte sett alla bilder från än.

Prisutdelningen hölls på Nalen den 16 mars 2023. Här kan ni se alla de nominerades bilder.

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. 

Förra året tog vår fotograf Janerik Henriksson hem förstapriset i kategorin Nyhetsbild Inrikes. Läs mer här.


Senaste

TT exklusivt på plats vid undersökningarna av Estonia
När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var TT Nyhetsbyråns Magnus Lejhall …
11 tips för att ta bättre bilder till sociala medier med mobilkameran
Med dagens mobiltelefoner, appar och filter kan nästan vem som helst ta …
Utställningen News Flash – ett sekel av nyheter 
Missa inte! Nu visas utställningen News Flash – ett sekel av nyheter med …